Brandgans | Leefwijze | Voedsel | Voortplanting | Habitat | 1 | Bekijk hier de gedetailleerde informatie

De brandgans is een prachtige opvallende zwarte witte gans. Bekijk hier de leefwijze, het voedsel, de voortplanting en de habitat van een brandgans.

 

Brandgans

Kenmerken van een brandgans

Een brandgans is 58 tot 70 cm lang en heeft een spanwijdte van 120 tot 142 cm. Een brandgans is gemiddeld 15 cm kleiner dan de grauwe gans. De kop is geelachtig wit; achterzijde van de kop, nek en bovenborst zijn zwart. De buik en de onderkant zijn grijswit met een grijze bandering. De vleugels zijn grijsblauw met zwart-witte strepen.  De poten en snavel zijn zwart. Het is een sterke vogelsoort die goed tegen koud weer en zelfs vorst kan.

Klik hier om filmpje te bekijken

Leefwijze

brandgans

Voedsel

Het voedsel van een brandgans bestaat gras, je ziet brandganzen dan ook in groepen grazan.

Voortplanting

Het nest van een brandgans, die blekleed is met veertjes,  bevindt zich op de grond of op een rotsrichel. Er wordt maar 1 broedsel gelegd in mei / juni en het bevat 4 / 6 eieren.

Zang - geluid

Schrille hese roep , hoog beetje blaffend ´rok´,´rok´

Habitat

Hun verspreidingsgebied is het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan, van de oostkust van Groenland tot Spitsbergen en het zuiden van Nova Zembla in moerassige gebieden in de nabijheid van de zee, in riviermondingen en op wadden. In de zomer broeden de vogels rond de poolcirkel, waar ze door de extreem lange daglengte bijna 24 uur per dag zicht hebben en zo in staat zijn hun eieren en kuikens te beschermen. Belangrijke predatoren, zoals poolvossen, hebben zo aanzienlijk minder kans om de brandganzen te bedreigen. Het wintergebied bevindt zich vooral aan de kusten van Ierland, de westkust van Schotland en de Noordzeekust van Duitsland en Nederland. Over het algemeen volgen deze dieren de zogenaamde vorstlijn en trekken ze met dit vorstgebied mee. Hiermee weten ze een aantal van hun natuurlijke vijanden te ontlopen.

Voorkomen in Nederland

Brandganzen zijn in ons land vrij talrijk en het hele jaar aanwezig. Is wintergast in ons land met grote aantallen.

Meer eenden en ganzen en zwanen KLIK HIER |

1 beoordeling voor Brandgans | Leefwijze | Voedsel | Voortplanting | Habitat | 1 | Bekijk hier de gedetailleerde informatie

  1. 4b6de5fb1ac162b07761fd45d725dd44?s=80&d=mm&r=g

    pevank

    Prachtige gans, foto’s gemaakt bij het vogelkijkscherm op de maasvlakte

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 review for Brandgans | Leefwijze | Voedsel | Voortplanting | Habitat | 1 | Bekijk hier de gedetailleerde informatie

  1. 4b6de5fb1ac162b07761fd45d725dd44?s=80&d=mm&r=g

    pevank

    Prachtige gans, foto’s gemaakt bij het vogelkijkscherm op de maasvlakte

Voeg een beoordeling toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

U kunt deze pagina niet kopiëren.