Selecteer een pagina

Jan van Gent | Leefwijze | Voedsel| Voortplanting | 1 Gedetailleerde informatie

De jan-van-gent (Morus bassanus of Sula bassana) is een zeevogel uit de familie van genten (Sulidae). Meer gedetailleerde informatie over de leefwijze, het voedsel, de voortplanting en de habitat van een jan van gent vind je hier.

Foto Nikon P900 7-5-2018 Schotland

Jan van gent

Leefwijze van een jan van gent?

jan van gent

De jan van gent is een 89 - 102 cm grote, gestroomlijnde vogel met lange, smalle vleugels die ongeveer 2,5 -3 kg weegt. De vleugelwijdte bedraagt 170 - 180 cm. Jonge vogels kunnen op het eerste gezicht op een grote pijlstormvogel lijken, maar zijn te herkennen aan een lange, spitse kop en snavel, spitse staart en karakteristieke bewegingen. Het verenkleed van de volwassen vogel wordt pas in het vierde tot zesde jaar verkregen. De okergele kop is buiten het broedseizoen bleker. Het lichaam is wit, de staart puntig en ze hebben zwarte vleugelpunten. De kop is gelig met een blauwe oogring. Ze duiken op spectaculaire wijze naar vis en kunnen dat met een snelheid van 100 km/uur als ze zich in het water laten vallen.

Voedsel van een jan van gent?

Het voedsel van een k=jan van gent bestaat voornamelijk uit vis met een lengte van 2,5 tot ruim 30 cm. Scholen vis worden bejaagd tot max. 25 meter diepte. Vis wordt bemachtigd via spectaculaire duikvlucht of zwemmend vanaf het water. Zeker 50 vissoorten bekend als voedsel. Vooral haring, makreel, sprot en zandaal.

Voortplanting van een jan van gent zich voor? 

Jan van genten gaan een vaste paarbinding aan, die ook na het broedseizoen in stand blijft. Een paartje jan van genten keren jaren achter elkaar  naar hetzelfde nest terug. Beide ouders broeden voor het eerst op de leeftijd van 5 of 6 jaar op een enkel, blauwwit ei. Na ongeveer 3 maanden verlaten de nog geheel bruine jongen het nest. Ze hebben op dat moment een gewicht van 4 kilogram en zijn dus zwaarder dan een volwassen vogel. Het volwassen verenkleed krijgen ze pas in de loop van de volgende 5 jaren. De volwassen vogels kunnen bijzonder agressief reageren bij de verdediging van hun nest, waarbij vervaarlijk met de krachtige snavel wordt gehakt en gebeten.

Habitat van een jan van gent

Een jan van gent leeft, behalve in de broedtijd,  op volle zee alwaar hij achter scholen vis aanjaagt.

Voorkomen in Nederland 

Het voorkomen van jan-van-genten langs de Nederlandse kust hangt sterk af van de beschikbaarheid van vissoorten in de kustwateren en de heersende windrichting en is daarom niet altijd voorspelbaar. 

Meer zee- en kustvogels bekijken, klik dan hier

1 beoordeling voor Jan van Gent | Leefwijze | Voedsel| Voortplanting | 1 Gedetailleerde informatie

  1. blank

    Peter

    Deze prachtige vogel is in ons land niet zo heel veel te zien, af en toe als het stormachtig weer is aan de kust bij de Maasvlakte. De foto’s heb ik in Schotland gemaakt tijdens een boottripje.

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *