De wulp | Leefwijze | Voedsel | Voortplanting | 1 Gedetailleerde informatie

(1 klantbeoordeling)

De wulp (Numenius arquata) is een vogel uit de familie van de strandlopers en snippen. Meer gedetailleerde informatie over de leefwijze, het voedsel, de voortplanting en de habitat van een wulp vind je hier.

 

Beschrijving

De wulp

Hoe herken je een wulp?

De Wulp is de grootste steltloper (50 tot 60 cm lang, 450 tot 1500 gram zwaar) en heeft een 9 tot 15 cm lange, kromme naar beneden gebogen snavel. Het is de grootste steltloper van West-Europa. Het verenkleed is licht van kleur met donkerbruine verticale strepen over het gehele lichaam. In tegenstelling tot de regenwulp (lijkt veel op de wulp) heeft de wulp een vrij egale kop; een donkere oogstreep ontbreekt. In de vlucht is de witte stuit en onderrug goed zichtbaar. Hij is onmiskenbaar, verwarring is alleen mogelijk met de regenwulp die 10 cm kleiner is met een snavel van 6 tot 9 cm. De wulp heeft weinig tekening op de kop, alleen een vage lichte oogstreep. De regenwulp heeft een donkere oogstreep en een kruinstreep. Het geluid van de wulp is zeer kenmerkend en wie het eenmaal kent zal het niet snel vergeten. Het is een mysterieus aanzwellend geluid, dat vooral in de ochtend- en avondstilte bijzonder ver kan dragen.

Hoe leeft een wulp?

wulp

Wat eet een wulp?

Zijn voedsel bestaat uit regenwormenkreeftachtigenschelpdieren en andere ongewervelde bodembewoners. Hebben ze een krab gevangen, dan schudden ze net zo lang met de poten, totdat deze afbreken, waarna de romp in zijn geheel wordt doorgeslikt. Door de gevoelige punt van de lange snavel kan de wulp tot dieper in de bodem foerageren dan de andere steltlopers.

Hoe plant een wulp zich voort?

Het nest is een met gras bekleed kuiltje in lage begroeiing, zoals heide, en wordt gevonden in open venen, weide of op open plekken in een bos.
Het vrouwtje legt per seizoen één legsel van 4 eieren, dat door beide ouders wordt bebroed. Tijdens de broedperiode zijn ze erg territoriaal ingesteld en onderling agressief, maar na de broedtijd vormen ze groepen. De jongen kunnen al kort na het uitkomen het nest verlaten en als ze niet met de ouders voedsel zoeken, kruipen ze weg om zich te verbergen. De volwassen wulpen verdedigen hun kroost heftig en vallen kiekendieven en kraaien aan, of lokken vijanden weg door net te doen alsof ze gewond zijn.

Meer steltlopers bekijken, klik dan hier

 

1 beoordeling voor De wulp | Leefwijze | Voedsel | Voortplanting | 1 Gedetailleerde informatie

  1. pevank

    Erg mooie vogel een wulp, veel wulpen kunnen fotograferen op de Landtong bij Rozenburg

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.