og:image
Selecteer een pagina

Edelhert | Geweidrager | Leefwijze | Voedsel | Voortplanting |habitat

Het  edelhert  ( Cervus elaphus ) is een soort uit de familie der  hertachtigen . Het edelhert komt voor in  West-Europa , in  Centraal-Europa , in  Groot-Brittannië , op het  Iberisch Schiereiland  en in het zuiden van  Scandinavië .] In Europa is het edelhert, op de  eland  ( Alces alces ) na, het grootste hert.

Edelhert gespot met mijn wildcamera

Foto: Nikon P900 Schotland, april 2017, aug 2020 Vaassen,2021 Vaassen Wildscherm

 

Kenmerken van een edelhert

Het edelhert (Cervus elaphus) is een grote zoogdier dat tot de hertachtigen behoort. Het is een middelgroot hert met een schofthoogte van ongeveer 1,1 meter en een lichaamslengte van ongeveer 1,8 meter. Het mannetje is groter dan het vrouwtje.

Het edelhert heeft een roodbruine vacht met een witte buik. De mannetjes hebben een gewei dat elk jaar na de bronsttijd afvalt en in de winter weer teruggroeit.

Leefwijze van een edelhert

Het edelhert is een herbivoor en voedt zich met gras, bladeren, vruchten en knoppen. Hij leeft in bossen, heidevelden en graslanden.

Het edelhert is een solitair dier, maar in de bronsttijd komen de mannetjes bij elkaar om te vechten om de vrouwtjes.

Voedsel van een edelhert

Het edelhert is een herbivoor en voedt zich met een breed scala aan voedsel, waaronder:

  • Gras
  • Bladeren
  • Vruchten
  • Knoppen
  • Knollen
  • Snoeiafval

Voortplanting van een edelhert

De bronsttijd van het edelhert vindt plaats in de herfst, van september tot november. Het mannetje maakt een luidruchtig gebrul om de vrouwtjes aan te trekken.

Het vrouwtje draagt een draagtijd van ongeveer 7 maanden. Ze werpt in het voorjaar, van mei tot juni, 1 tot 3 jongen.

Habitat  van een edelhert

Het edelhert komt voor in een groot deel van Europa, Azië en Noord-Afrika. In Nederland komt hij voor in bossen, heidevelden en graslanden.

Bedreigingen

Het edelhert wordt bedreigd door:

  • Verlies van leefgebied, door bijvoorbeeld de aanleg van wegen en bebouwing
  • Predatie door roofdieren, zoals wolven en beren
  • Verkeersslachtoffers

Conclusie

Het edelhert is een belangrijke soort in het ecosysteem. Hij helpt bij het behoud van bossen en heidevelden en is een belangrijke voedselbron voor andere dieren. Het is belangrijk om het edelhert te beschermen tegen de bedreigingen waarmee hij wordt geconfronteerd.

Extra informatie

  • Het edelhert kan tot 20 jaar oud worden.
  • Het edelhert is een zwemmer en kan in diepe wateren zwemmen.
  • Het edelhert is een goede loper en kan snelheden bereiken van 60 kilometer per uur.

Verschillen tussen edelhert en ree

Het edelhert is te onderscheiden van het ree door zijn grotere formaat en zijn gewei. Het ree is kleiner en heeft geen gewei.

Bekijk hier filmpje gemaakt in Vaassen

1 beoordeling voor Edelhert | Geweidrager | Leefwijze | Voedsel | Voortplanting |habitat

  1. blank

    pevank

    Veel van de fotos zijn gemaakt in en rond Vaassen

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

G-JLHBTBLVBE