Selecteer een pagina

Grauwe gors | Leefwijze | Voedsel |Voortplanting | Habitat

(1 klantbeoordeling)

De grauwe gors is een grote gors met zzen zwaar lichaam en eengrote kop. Hij is onopvallend bruin getekend.

Beschrijving

Het voedsel van een grauwe gors:

Het voedsel van een grauwe gors is veelzijdig, tijdens het broedseizoen worden met name kleine ongewervelden maar ook granen en zaden van kruiden en grassen genuttigd. Vlinders, spinnen, duizendpoten, maar ook slakken en wormen maken deel uit van het menu. Aan zaden eet hij onder meer (on)kruidachtigen, tarwe, haver en gerst.

Voortplanting van een grauwe gors

Een grauwe gors bouwt zijn nest op of net boven de bodem tussen kruiden en struiken. De broedperiode is van begin mei tot half juli. Er is maar een broedsel per jaar met meestal 4-5 eieren, broedduur is 11-13 dagen, jongen vliegen uit na 9-12 dagen, de jongen worden tot op leeftijd van 26 dagen verzorgd.

Habitat van een grauwe gors

Een grauw gors leeft op akkers, cultuurlandschappen, graslanden, ruderale terreinen. In de winter veelalg bij graanschoven en dors- of opslagplaatsen rondom boerenerven. Tegenwoordig aangewezen op zadenrijke (onkruidrijke) (graan)stoppels, extensievere graslanden, ruderale terreinen of anderszins zadenrijke habitats in open gebied. In Nederland nog slechts enkele broedparen in het rivierengebied en Limburg. Is in ons land erg bedreigd en staat daarom op de rode lijst.

 

1 beoordeling voor Grauwe gors | Leefwijze | Voedsel |Voortplanting | Habitat

  1. pevank

    Komt in ons land bijna niet meer voor, foto’s gemaakt in april 2022 in de Extremadura Spanje

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *