Selecteer een pagina

Grauwe klauwier | Leefwijze | Voedsel | Voortplanting | 1 Gedetailleerde informatie

De grauwe klauwier (Lanius collurio) is een zangvogel die in Nederland en België in het broedseizoen verblijft. Meer gedetailleerde informatie over de leefwijze, het voedsel, de voortplanting en de habitat van de grauwe klauwier vind je hier.

Beschrijving

Grauwe klauwier (Lanius collurio)

Hoe herken je een grauwe klauwier?

De grauwe klauwier is een zangvogel van ongeveer 17cm groot, hij heeft een haaksnavel en poten met scherpe nagels, evenals de andere klauwieren. Het is een slanke vogel.

Grauwe klauwier vrouw

Grauwe klauwier vrouw

Wat is de leefwijze van een grauwe klauwier?

De grauwe klauwier is schuw. Hij vliegt van uitkijkpost naar uitkijkpost is een rechte lijn laag over de grond. Hij prikt prooien aan doornen en ook prikkeldraad

Wat is het voedsel van een grauwe klauwier?

Hij vangt vooral grote insecten en hagedissen, veldmuizen en kleine vogels. Hij heeft ook de gewoonte gevangen prooien als voedselvoorraad op te prikken aan doornen of prikkeldraad.

Hoe plant een grauwe klauwier zich voort?

Het nest  van een grauwe klauwier zit in een in een grote struik of kleine boom. Heeft één legsel met meestal 4-6 eieren in de periode mei – juli. De broedduur is 12-16 dagen. Het vrouwtje broedt, soms assisteert het mannetje daarbij. Slordig nest meestal relatief laag (1-1,5 meter) in dicht stekelig struikgewas. In de eerste week na het uitkomen blijft het vrouwtje bij de jongen, en verzamelt alleen het mannetje voedsel. Vliegvlug na 14-16 dagen. Soms later vanwege slecht weer. Twee weken na het verlaten kunnen de jongen zelf jagen.

Hoe klinkt een grauwe klauwier?

Een grauwe klauwier zingt bijna nooit. Als hij zingt dan is het een reeks hese en ruwe klanken, maakt vaak imitaties van andere soorten vogels. Alarmroep is een vrij luid “WEE of TJEK”

Waar leeft een grauwe klauwier?

Een grauw klauwier leeft in open cultuurland, dalen van beken en heidegebieden.

Voorkomen in Nederland

De grauwe klauwier is een schaarse broedvogel in ons land, wegtrekkend. In ons land voornamelijk te zien in Drenthe en Zuid Groningen

Foto  Augustus 2017 Morvan Frankrijk, Nikon p900, P1000 Auvergne 2019

Maar zangvogels, klik hier

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Grauwe klauwier | Leefwijze | Voedsel | Voortplanting | 1 Gedetailleerde informatie” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *