Grote stern -1- Bekijk hier de gedetailleerde informatie

De grote stern (Thalasseus sandvicensis) behoort tot een familie van zeevogels, die verwant is aan de meeuwen en schaarbekken. De meeste sterns werden vroeger ingedeeld bij het geslacht Sterna. Analyse van DNA-sequenties heeft echter geleid tot diverse afsplitsingen zoals het geslacht Thalasseus.

Foto Nikon P1000 oktober 2019 Maasvlakte

Categorieën: , Tag:

Beschrijving

Grote stern

Hoe herken je een grote stern

De grote stern is zoals de naam al doet vermoeden de grootste van de in ons land broedende sterns. Een grote stern is 36-41cm groot en heeft een spanwijdte van 85-97cm. Het belangrijkste kenmerk is zijn zwarte kuif en de zwarte snavel met een klein geel puntje.Leefwijze

Leefwijze van een grote stern:

Voedsel van een grote stern

Het voedsel van een grote stern bestaat uit vissen zoals zandspiering, smelt, sprot en jonge haring.

Voortplanting

Broedt vanaf eind april tot en met begin mei in kolonies. Het nest bestaat alleen uit een klein kuiltje in het zand. Het legsel heeft 1 of 2 eieren, er wordt maar een broedsel gelegd. Het broeden duurt  22 tot 26 dagen. De jongen verlaten al na 3-4 dagen het nest en kunnen dan na 25-35 dagen al vliegen.Jonge grote sterns kunnen niet direct voor zichzelf zorgen, en worden daarom nog wekenlang door hun ouders gevoerd.

Zang / geluid van een grote stern

Een luid roepend kerRick

Habitat

In de delta en het waddengebied

Voorkomen in Nederland 

De grote stern is een vrij talrijk voorkomende broedvogel, die het gehele jaar in ons land verblijft. Wegtrekkend, doortrekker in grote aantallen en een in klein aantal blijvende wintergast.

 

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Grote stern -1- Bekijk hier de gedetailleerde informatie” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.