Selecteer een pagina

Grote zaagbek | Leefwijze | Voedsel | Voortplanting | habitat

(1 klantbeoordeling)

De grote zaagbek (Mergus merganser) is een vogel uit de familie Anatidae (Zwanen, ganzen en eenden). Het dier komt voor in zowel het Palearctisch als het Nearctisch gebied.

Beschrijving

Hoe herken je een grote zaagbek?

Deze dieren hebben een slank, gestroomlijnd lichaam. Ze kunnen uitstekend vliegen, ondanks hun kleine vleugels en zwaar lichaam. De lange smalle snavel heeft gezaagde randen, vandaar de naam. Vrouwtjes zijn grijs met bruin, met een roodbruine kop, mannetjes bleekroze met een zwarte rug en een groene kop. De lichaamslengte bedraagt 58 tot 66 cm en het gewicht 1,5 tot 2 kg. De vogel kan een snelheid halen van 100 km/uur.

Voedsel van een grote zaagbek

Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit kleine vissen en ongewervelden, soms ook een amfibie zoals een salamander of kikker en soms ook een jonge vogel.

Voortplanting van de grote zaagbek

Het broeden start eind maart – april, tot uiterlijk augustus. Ze zijn redelijk plaatsgebonden en keren terug naar een goede broedplaats. Ze broeden aan meren en traag stromende rivieren in bosrijke gebieden. Het legsel bevat 8 tot 12 eieren, er komen ook grotere aantallen voor, vermoedelijk door het dumpen van eieren door anderen. Broedt in paartjes of losse groepen.

Habitat van de grote zaagbek

Overwintert op grote niet-bevroren meren, rivieren en lagunes, waar nog genoeg vis te vinden is. De grote zaagbek heeft een voorkeur voor zoet water en komt slechts zelden voor op zout water. In het broedseizoen zoekt de grote zaagbek brede, langzaam stromende rivieren en meren op, omgeven door uitgestrekte bossen met oude bomen.

1 beoordeling voor Grote zaagbek | Leefwijze | Voedsel | Voortplanting | habitat

  1. pevank

    Deze prachtige grote zaagbekken kunnen fotograferen bij de vogelkijkhut bij Stellendam

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere suggesties…