Havik | Leefwijze | Voedsel | Voortplanting| Habitat| 1 | Informatie

(1 klantbeoordeling)

De havik (Accipiter gentilis) is een roofvogel uit de familie van de havikachtigen. Bekijk hier gedetailleerde informatie over de leefwijze, het voedsel, de voortplanting en de habitat van een havik.

Beschrijving

Kenmerken van een havik

Een volwassen havik is tussen 49 en 66 cm. groot. Een havik heeft korte, brede vleugels en een lange, bijna rechthoekige staart. Een volwassen havik heeft een witte lijn boven het oog, een zwarte kruin en donkere veren in de oorstreek. Het verenkleed van een mannetje is bovenaan bruin en onderaan vaalwit met dunne grijze strepen. Het vrouwtje is veel groter dan het mannetje met een bovenaan leigrijs verenkleed en onderaan grijs. Een jonge havik heeft boven een bruin verenkleed en is gestreept bruin onder. Bovendien is de witte oogstreep minder opvallend.

Leefwijze van een havik

havik

In gebieden met veel dekking jaagt de havik vanaf een zitplaats of in een lage vlucht om een prooi te verrassen. Daarbij kan de vogel op korte stukken een snelheid van wel 80 km/u ontwikkelen. Haviken vangen voornamelijk soorten die in hun habitat talrijk voorkomen. Vaak is te zien hoe een havik net als een slechtvalk vanuit een hoge vlucht op een prooi duikt.

Voedsel van een havik

De havik vangt middelgrote vogels en zoogdieren. De belangrijkste prooien zijn duiven, gaaien maar ook konijnen. Soms worden ook eksters en kraaiachtigen gepakt.

Voortplanting van een havik 

Haviken hebben vaak meerdere nesten in hun territorium, die van jaar tot jaar worden gewisseld om parasieten te vermijden. Ze maken ook makkelijk een nieuw nest. Het nest, ook wel horst genoemd, wordt met dode takken gebouwd hoog in de kruin van een boom in een gaffelvormige tak, of aanleunend tegen de boomstam.

De havik legt een tot vijf blauwwitte eieren, meestal drie of vier. Tijdens het broeden ruien de mannetjes en vrouwtjes en vindt men gemakkelijk ruiveren onder het nest van, voornamelijk, het vrouwtje, doordat zij meer aan het nestgebied gebonden is. Havikjongen die klaar zijn om het nest te verlaten beginnen met vliegoefeningen. De ouders leggen dan prooien op de rand van het nest, waardoor de jongen fladderend naar de rand gaan. En ineens duiken ze spontaan van het nest als (bijna) volleerde vliegers. De havik heeft een karakteristiek vluchtpatroon: trage klap van de vleugels, trage klap en dan glijvlucht recht vooruit.

Ze blijven hun hele leven in hetzelfde territorium, maar de haviken uit noordelijke streken migreren zuidwaarts om te overwinteren.

Zang / geluid van een havik

Een havik is een stille vogel. Slechts in de broedtijd kan men verschillende soorten gekekker horen. In Eurazië wordt de mannetjeshavik gemakkelijk verward met de sperwer (Accipiter nisus), maar de havik is iets groter en zwaarder, en heeft iets langere vleugels.

Jachttechniek 

De havik zit doorgaans onbeweeglijk op een tak en wacht tot hij een prooi ziet. Als hij een prooi gekozen heeft, duwt hij zich af en fladdert een paar keer met de vleugels. Met zijn vleugels bijna helemaal tegen zijn lichaam stort hij pijlsnel door bomen en struiken op zijn prooi af tot hij die heeft.

Meer roofvogels, klik hier

 

1 beoordeling voor Havik | Leefwijze | Voedsel | Voortplanting| Habitat| 1 | Informatie

  1. pevank

    Deze hangbuik havik kunnen fotograferen bij “De Ruigte” dit is in de Broekpolder van Vlaardingen

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.