og:image
Selecteer een pagina

Huismus | Herkenning | Leefwijze | Voedsel | Voortplanting | Habitat

De huismus is van de familie in de orde der zangvogels. De familie telt 49 soorten. De bekendste soort is ongetwijfeld de huismus.

Kenmerken van een huismus

De huismus (Passer domesticus) is een kleine zangvogel die 14 tot 16 centimeter lang wordt en 24 tot 39,5 gram weegt. Het mannetje en vrouwtje verschillen in uiterlijk. Het mannetje heeft een grijze kruin, grijze wangen, een zwarte keel en borst, een zwart masker met witte stip achter het oog, een witte streep over de vleugels en in het broedseizoen een zwarte snavel. Het vrouwtje heeft licht bruine bovendelen met een grijze waas en donkerbruine strepen, een effen lichte borst en eenkleurig grijze onderdelen met een beige teint.

huismus vrouw

Huismus vrouw

huismus man

Leefwijze van een huismus

Huismussen zijn cultuurvolgers en komen voor in alle delen van de wereld waar mensen wonen. Ze leven in een verscheidenheid aan habitats, waaronder dorpen, steden, akkers, bossen en tuinen. Huismussen zijn sociale vogels die in groepen leven. Ze zijn zeer honkvast en blijven vaak hun hele leven in hetzelfde gebied.

Huismussen zijn omnivoren en eten een verscheidenheid aan voedsel, waaronder zaden, insecten, fruit en groenten. In het voorjaar en de zomer eten ze vooral insecten, zoals vliegen, muggen en sprinkhanen. In de herfst en winter eten ze meer zaden en fruit.

Voedsel van een huismus

Huismussen zijn omnivoren en eten een verscheidenheid aan voedsel, waaronder:

  • Zaden: graan, maïs, tarwe, rijst, zonnebloempitten
  • Insecten: vliegen, muggen, sprinkhanen, kevers, rupsen
  • Fruit: appels, peren, kersen, pruimen, bramen
  • Groenten: sla, tomaten, wortelen, aardappelen

Voortplanting van een huismus

Huismussen broeden van april tot augustus. Het vrouwtje legt gemiddeld 4 tot 6 eieren, die ze in ongeveer 12 dagen uitbroedt. De jongen worden door beide ouders gevoerd en vliegen na ongeveer twee weken uit het nest.

Habitat

Huismussen komen voor in alle delen van de wereld waar mensen wonen. Ze leven in een verscheidenheid aan habitats, waaronder:

  • Steden en dorpen
  • Akkerbouwgebieden
  • Bossen
  • Tuinen

Huismussen zijn zeer honkvast en blijven vaak hun hele leven in hetzelfde gebied.