og:image
Selecteer een pagina

Keep | Herkenning | Leefwijze | Voedsel | Voortplanting | Habitat

De keep (Fringilla montifringilla) is een zangvogel uit de familie van vinkachtigen (Fringillidae).

Foto 2018-11-18 Oostvoorne Nikon P1000

De keep

Herkenning van een keep

De keep is een middelgrote vogel met een lengte van ongeveer 40 centimeter. Het mannetje heeft een zwart verenkleed met een witte buik en een rode snavel. Het vrouwtje is bruin met een witte buik. De snavel is zwart en de poten zijn grijs.

Leefwijze van een keep

De keep is een weidevogel die leeft in open gebieden, zoals akkers, weilanden en heidegebieden. De keep is een bodemvogel en zoekt zijn voedsel op de grond.

Keeps zijn sociale vogels die vaak in groepen leven. In de winter trekken keeps naar warmere streken.

Voedsel van een keep

Het voedsel van de keep bestaat voornamelijk uit insecten, zoals sprinkhanen, kevers en wormen. De keep zoekt zijn voedsel op de grond en kan ook goed rennen.

Voortplanting van een keep

De keep broedt in de periode van april tot juni. Het nest wordt gebouwd op de grond, in een kuilt of onder een struik. Het nest wordt bekleed met gras, bladeren en andere materialen. Het vrouwtje legt ongeveer 4 tot 6 eieren, die ze ongeveer 25 dagen uitbroedt. De jongen zijn nestvlieders en kunnen na ongeveer 2 weken vliegen.

Habitat van een keep

De keep komt voor in Europa, Azië en Afrika. In Nederland is de keep een algemene broedvogel. Ze komen voor in heel Nederland, maar zijn vooral talrijk in het westen en noorden van het land.

Status

De keep heeft de status van niet bedreigd. De populatie is stabiel.

Belangrijkste kenmerken

  • Middelgrote vogel met een lengte van ongeveer 40 centimeter
  • Zwart verenkleed met een witte buik bij het mannetje, bruin met een witte buik bij het vrouwtje
  • Goede loper
  • Voedt zich met insecten
  • Sociale vogel die vaak in groepen leeft
  • Broedt in de periode van april tot juni
  • Nest wordt gebouwd op de grond, in een kuilt of onder een struik
  • Het vrouwtje legt ongeveer 4 tot 6 eieren, die ze ongeveer 25 dagen uitbroedt
  • De jongen zijn nestvlieders en kunnen na ongeveer 2 weken vliegen
  • Komt voor in Europa, Azië en Afrika
  • In Nederland is de keep een algemene broedvogel
  • Status: niet bedreigd

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Keep | Herkenning | Leefwijze | Voedsel | Voortplanting | Habitat” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *