Selecteer een pagina

Krooneend | Leefwijze | Voedsel | Voortplanting | Habitat | Informatie | 1 |

De krooneend (Netta rufina) is een vogel uit de familie van Anatidae (Zwanen, ganzen en eenden).

Foto dec 2022 De Ruigte Vlaardingen

Beschrijving

Krooneend

Kenmerken van een krooneend

Een volwassen krooneend is ongeveer even groot als de wilde eend. Het is een schaarse broedvogel in ons land en in Belgie, de soort wordt hier vooral gehouden als siervogel. De krooneend is 53 tot 57 cm groot en heeft een spanwijdte van 85 tot 90 cm. Opvallend aan de krooneend is de grote ronde kop en de brede lichte vleugelstreep met smalle zwarte achterrand. Het krooneend mannetje heeft een vosrode kop, met een koraalrode snavel en een zwarte borst en buik. De rug is lichtbruin en de flanken vuilwit van kleur. Het vrouwtje is effen grijsbruin, van boven donkerder bruin, op de flanken wat lichter. De kruin tot het oog is donkerbruin en daaronder is de kop weer veel lichter grijsbruin. Het vrouwtje heeft een donkere snavel. Het mannetje ziet er in eclipskleed bijna hetzelfde uit, maar houdt de rode snavel.

Leefwijze van een krooneend

krooneend

Krooneend

Voedsel van een krooneend

Het voedsel bestaat uit waterplanten, kleine vissen, insecten en andere kleine waterdieren.

Voortplanting van een krooneend

Het nest van een krooneend wordt gebouwd op een eilandje in de nabijheid van water. Het legsel bestaat uit zes tot twaalf grijsachtige tot lichtgroene eieren, die ongeveer 28 dagen worden bebroed.

Habitat van een krooneend

Het leefgebied van een krooneend bestaat uit vrij grote plassen met rijke oevervegetatie van brede rietkragen, baaien, lagunes en zoutmoerassen. De vogel is een planteneter die in ondiep water foerageert op onder ander kranswieren.

 

 

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Krooneend | Leefwijze | Voedsel | Voortplanting | Habitat | Informatie | 1 |” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *