Selecteer een pagina

Merel | Leefwijze | Voedsel | Voortplanting | 1 gedetailleerde informatie

De merel (Turdus merula) is een middelgrote zangvogel uit de familie lijsters (Turdidae). Meer gedetailleerde informatie over de leefwijze, het voedsel, de voortplanting en de habitat van een merel vind je hier.

Foto: Nikon P900 21-05-2018 Vaassen

Beschrijving

Merel

Hoe herken je een merel?

Een merel is 23,5 tot 29 centimeter groot en heeft een gewicht van 80 tot 125 gram. De vleugelspanwijdte bedraagt 34 tot 38,5 centimeter. De merel heeft een relatief lange staart. Het mannetje is overwegend zwart en heeft een gele oogring en snavel. Het vrouwtje en de juveniel zijn meer gecamoufleerd dankzij een donkerbruin verenkleed. Beide geslachten zijn territoriaal in hun broedgebied in bossen en tuinen. De merel is omnivoor en voedt zich met insecten, aardwormen, bessen en vruchten.

Wat is de leefwijze van een merel?

merel man

merel man

Merel vrouw

Merel vrouw

Wat eet een merel?

Merels zijn alleseters en voeden zich onder meer met wormeninsecten, bessen, brood, zaden, afval en diverse soorten vogelvoer. Ze hebben een territorium dat door het mannetje vinnig wordt verdedigd tegen soortgenoten en ook wel tegen kleinere vogels.
Het voedsel van de merel is erg gevarieerd. Ze foerageren meestal hippend op de grond en in de grond hakkend. Daarbij werpen ze mos en bladeren op, een techniek waar het bos zelf ook van profiteert, want zo wordt de bodem verlucht. Als de vogels op zoek zijn naar regenwormen houden ze hun kop scheef, waarschijnlijk om de wormen te zien met de ogen die aan de zijkant van de kop zitten. Hun grote ogen zijn karakteristiek voor het feit dat ze oogjagers zijn, ze zoeken met andere woorden hun prooien door de grond af te speuren. Ook eten ze in de late zomer bessen en vlezige, zoete vruchten uit struiken en dat wordt hen soms kwalijk genomen door de fruittelers. Ook in stadstuinen kunnen ze schade aanrichten door ontkiemende planten uit de grond te trekken.

Hoe plant een merel zich voort?

Het nest van een merel is een kommetje van gras en modder in een dichte struuk of laag in een boom, er worden 2 – 4 broedsels geleg met ieder  3 – 5 eieren in de periode maart – augustus.

Hoe klinkt een merel?

De merel is een uitbundige zanger en zingt vaak vanaf een hoog punt, zoals een boomtop of dakrand. Het mannetje zingt vanaf februari, vooral ’s morgens en ’s avonds. De zang is een vol, aangenaam, melancholisch muzikaal lied met vele variaties, dat vaak eindigt in zachte, krassende geluiden.

Wat is de habitat van een merel?

Overal waar beplanting aanwezig is, op elk soort terrein.

Voorkomen in Nederland

Het is een inheemse broedvogel in EuropaAzië en Noord-Afrika en een algemeen voorkomende standvogel in de meer gematigde delen van zijn verspreidingsgebied. De merel is geïntroduceerd in delen van Noord- en Zuid-AmerikaZuid-AfrikaAustralië en Nieuw-Zeeland. In het totale leefgebied van de merel worden een aantal ondersoorten onderscheiden, al worden enkele Aziatische ondersoorten soms beschouwd als volle soorten.Het mannetje is overwegend zwart en heeft een gele oogring en snavel. In het broedseizoen is zijn melodieuze zang in het grootste deel van Europa ’s ochtends en ’s avonds te horen. Het vrouwtje en de juveniel zijn meer gecamoufleerd dankzij een donkerbruin verenkleed. Beide geslachten zijn territoriaal in hun broedgebied in bossen en tuinen. De merel is omnivoor en voedt zich met insecten, aardwormen, bessen en vruchten.

Meer zangvogels zien, klik dan hier.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Merel | Leefwijze | Voedsel | Voortplanting | 1 gedetailleerde informatie” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *