Selecteer een pagina

Monniksgier | Leefwijze | Voedsel | Voortplanting | Habitat

(1 klantbeoordeling)

De monniksgier (Aegypius monachus) is een gier die zowel in Azië als in Europa – vooral in Spanje – voor komt. Het is een grote roofvogel uit de familie Accipitridae en behoort tot de groep van de gieren van de Oude Wereld.

Beschrijving

Kenmerken van een monniksgier

De monniksgier is de donkerste en grootste gier van Europa, hij is 100 tot 120 cm lang en heeft een spanwijdte van 250-295 cm, zijn gewicht is van 7-12,5 kilogram. De monniksgier heeft een bruin-zwart verenkleed en een een lichtere, brede kop met een grijsbruine snavel. De lange vingers aan de vleugels zijn opvallend. De kale nek is blauwroze en heeft een bruine kraag. Hij lijkt op afstand zwart van kleur te zijn.

Monniksgier

Voedsel van een monniksgier

Het voedsel van een monniksgier bestaat uit zowel verse als rottende kadavers, die met huid en haar wordt verslonden. Zelfs de beenderen worden gegeten. Ook levende dieren zoals insecten, reptielen, dode vissen en konijnen tot grotere dieren als herten vormen een prooi. Hij vormt braakballen.

Voortplanting van een monniksgier

Een monniksgier is monogaam een paar blijft levenslang bij elkaar. Het nest bevindt zich uitsluitend in bomen, en is een enorme constructie van takken van wel 2 meter breed. Het legsel bestaat uit één enkel wit ei, met soms rode vlekjes. De broedtijd duurt gewoonlijk 54-56 dagen daarna blijven de jongen nog 95 tot 110 dagen van de ouders afhankelijk.

Habitat van een monniksgier

De monniksgier komt voor in Zuid-Europa en Azie. Het leefgebied in Spanje is bebost heuvel- en bergland tussen de 300 en 1400 m boven de zeespiegel. In Azië komt de monniksgier op grotere hoogtes voor. In Europa gaat sinds de jaren 1990 de monniksgier weer vooruit; de populatie daar wordt geschat op 1700 tot 1900 paar. De grootste populatie ter wereld komt voor in nationaal park Monfragüe in Extremadura, Spanje. Hier broeden meer dan 200 paartjes.

Voorkomen in ons land

De monniksgier is een extreem zeldzame dwaalgast in ons land.

 

1 beoordeling voor Monniksgier | Leefwijze | Voedsel | Voortplanting | Habitat

  1. pevank

    Deze prachtige gieren kunnen fotograferen in april 2022 in de Extremadura

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *