Rode eekhoorn

De eekhoorn, rode eekhoorn of gewone eekhoorn (Sciurus vulgaris) is de in Europa meest voorkomende eekhoorn. Bekijk hier wat de leefwijze, het voedsel, de voortplanting, de habitat van de eekhoorn is.

Foto: Nikon P610 Schotland, 2017, Nikon P1000 2019 Vaassen, 2020 Vaassen

Eekhoorn

Herkenning van een eekhoorn

Een eekhoorn is 20 tot 28 cm groot en weegt 250 tot 350 gram. De pluizige taart is ongeveer 15 tot 20 centimeter lang. Een eekhoorn is een omnivoor, die tot de knaagdieren behoort. Een eekhoorn komt voor in alle kleurtinten van zwart tot gelig en alle bruintinten er tussenin. Normaal gesproken zij ze roodbruinig met een lichte onderzijde. Naarmate een eekhoorn ouder is wordt de kleur grijziger. Een eekhoorn kan zijn staartpluim opzetten.

De leefwijze van een eekhoorn

Een eekhoorn is een behendige klimmer en door zijn kromme klauwen kan hij zich snel door de bomen bewegen, waarbij zijn staart als een soort roer dient. Een eekhoorn kan net zo snel naar beneden klimmen als naar boven.

Het voedsel van een eekhoorn

Het voedsel van een eekhoorn bestaat uit noten en zaden uit sparren en pijnbomen. Daarnaast eet een eekhoorn ook knoppen, paddenstoelen, boomschors maar ook insecten, eieren en soms zelfs jonge vogeltjes. Om mineralen binnen te krijgen eet een eekhoorn ook aarde. Zoals alle andere knaagdieren legt een eekhoorn ook een wintervoorraad aan.

Voortplanting van een eekhoorn

De eekhoorn maakt een nest hoog (minimaal 6 meter) in een boom vlak bij de boomstam, ook maakt een eekhoorn vaak gebruik van oude nesten van andere eekhoorns. De diameter van een eekhoornnest is dertig centimeter die op een tak gemaakt wordt, of in een holle boom. De buitenste zijde van het nest wordt gemaakt van twijgen, en de binnenzijde wordt bekleed met mos en gras. Nesten waarin de jongen worden geboren, zijn bekleed met een dikkere laag mos en gras.

De paartijd is van januari t/m maart, per worp worden gemiddeld 3 jongen geboren na een draagtijd van ongeveer 38 dagen. De jongen die ieder ongeveer 15 gram wegen worden alleen door het vrouwtje verzorgd. Na 7 tot 8 weken komen de jongen al voorzichtig buiten het nest, als ze 10 tot 11 weken oud zijn, zijn ze onafhankelijk van de ouders en kunnen ze zichzelf al bedruipen. Een eekhoorn is na 11 - 12 maanden geslachtsrijp, en kunnen ongeveer 7 jaar oud worden.

Voorkomen in Nederland

Een eekhoorn leeft in ons land voornamelijk in de gemengde bossen waar veel sparren voorkomen, en komt ook wel in parken en tuinen voor.

Heb je soms eekhoorns in je tuin, klik dan hier voor producten waar ze mee in je tuin blijven

U kunt ook unieke foto's van de eekhoorn hieronder bestellen

 

1 beoordeling voor Rode eekhoorn

  1. pevank

    Deze prachtige rode eekhoorn kunnen fotograferen en ook filmen in Vaassen

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 review for Rode eekhoorn

  1. pevank

    Deze prachtige rode eekhoorn kunnen fotograferen en ook filmen in Vaassen

Voeg een beoordeling toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.