og:image
Selecteer een pagina

Sperwer – leefwijze – voedsel – voortplanting – habitat

De sperwer (Accipiter nisus) is een kleine, snelle roofvogel uit de familie van de havikachtigen (Accipitridae). De wetenschappelijke naam van de soort werd als Falco nisus in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus

Foto : Nikon P900 Vlaardingse Vaart 25-03-2018

Sperwer

Kenmerken van een sperwer

Opvallend bij een sperwer is de gele iris, ook de fijn gebandeerde borst en de dunne maar krachtige, gele poten. Sperwers hebben stompe vleugels met een relatief groot oppervlak. De vleugels zijn veel breder dan van valken, waarvoor ze vaak worden aangezien. Opvallend is het grote verschil in formaat tussen mannetje en vrouwtje. Vrouwtjes zijn groter en zwaarder dan mannetjes en jagen op grotere prooien dan mannetjes. De lengte van kop tot staart varieert van 28 tot 38 centimeter.

Voedsel van een sperwer

De sperwer is een specialist in verrassingsaanvallen op prooidieren zoals duiven, patrijzen, steltlopers maar ook insecten, knaagdieren, reptielen en vleermuizen. Tijdens de broedperiode zorgt het sperwer mannetje voor het voedsel, die dan bijna alleen uit pas uitgevlogen jonge zangvogels bestaat. Deze worden door het sperwer mannetje eerst geplukt alvorens het voedsel wordt aangeboden.

Voortplanting van een sperwer

Een sperwer mannetje is niet monogaam en heeft elk jaar een nieuw vrouwtje. Het nest wordt gebouwd in loof- of naaldbomen. Het legsel bestaat uit 3-6 eieren die door het sperwer vrouwtje in ongeveer 34 dagen worden uitgebroed.

Habitat van een sperwer

De sperwer is een standvogel in Europa, sperwers uit Scandinavië en Rusland zijn voornamelijk trekvogels die overwinteren in midden Europa tot aan de Middellandse Zee.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Sperwer – leefwijze – voedsel – voortplanting – habitat” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *