og:image
Selecteer een pagina

Staartmees | Herkenning | Leefwijze | Voedsel | Voortplanting | Habitat

De staartmees (Aegithalos caudatus) is een zangvogel uit de familie staartmezen (Aegithalidae). Hij behoort niet tot de familie van echte mezen (Paridae); staartmezen vormen een eigen familie.

Foto Nikon P900 7-2-1018 Vlaardingen, p1000  maart Vlaardingen

Beschrijving

De staartmees

Leefwijze van een staartmees

De staartmees vliegt altijd korte stukjes van boom naar boom, vaak in groepjes. Ze zijn erg snel en daarom lastig te fotograferen. Je kunt ze snel herkennen aan hun monotoom hoge sie-sie-sie geroep. Een staartmees is ongeveer 16 cm groot, is bolvormig met een lange staart, de zwarte staart is ongeveer 10cm en dus langer dan zijn lijfje

staartmees

Voedsel van een staartmees 

Het voedsel van een staartmees bestaat uit insecten en spinnen en af en toe wat zaad. Deze insecten worden opgezocht tussen de bladeren en twijgen.

Voortplanting van een staartmees

Een staartmees maakt een rond nest van korstmos, mos, veertjes en spinnewebben. Het nest heeft een zijingang en bevind zichin lage struiken. Er wordt 1 broedsel gelegd in de periode april – juni met tussen de 8 en 12 eieren.

Habitat van een staartmees

De habitat van een staartmees zijn bossen met gevarieerde struiken, landgoederen, parken, groene wwonwijken en zelfs begraafplaatsen.

staartmees