og:image
Selecteer een pagina

Steltkluut | Herkenning | Leefwijze | Voedsel | Voortplanting | Habitat

De steltkluut (Himantopus himantopus) is een waadvogel met opvallend lange poten uit de familie van kluten (Recurvirostridae).

Fotos Nikon P1000 juli 2021 Frankrijk, 2023 Vlaardingen Krabbeplas

De steltkluut

Kenmerken van een steltkluut

De steltkluut is een grote watervogel die ongeveer 70 centimeter groot is. Het mannetje heeft in de broedtijd een zwart verenkleed met een witte kop en hals. Het vrouwtje is bruin met een zwarte kop en nek. Beide geslachten hebben een witte buik en een zwarte staart. De steltkluut heeft lange, dunne poten en een lange, dunne snavel.

Leefwijze van een steltkluut

De steltkluut is een watervogel die leeft in ondiepe wateren met veel vegetatie. Hij is een goede zwemmer en duiker en kan tot wel 2 meter onder water blijven. De steltkluut is een standvogel die het hele jaar door in Nederland voorkomt.

Voedsel van een steltkluut

De steltkluut is een carnivoor die zich voedt met insecten, insectenlarven, kleine vissen en kreeftachtigen. Hij jaagt door onder water te duiken en zijn prooi op te speuren.

Voortplanting van een steltkluut

De steltkluut broedt in kolonies. Het nest wordt gemaakt van waterplanten en wordt in ondiep water gebouwd. Het vrouwtje legt 4 tot 6 eieren die door beide ouders worden uitgebroed. De jongen zijn nestvlieders en worden door beide ouders verzorgd.

Habitat

De steltkluut broedt in ondiepe wateren met veel vegetatie, zoals vennen, plassen, sloten en rivieren. In de winter trekt hij naar gebieden met open water, zoals zeeën en oceanen.

Bedreigingen

De steltkluut wordt bedreigd door habitatverlies, vervuiling en waterplassen. In Nederland is de soort beschermd op grond van de Wet natuurbescherming.

Aanvullende informatie

De steltkluut is een luide vogel en maakt verschillende geluiden, waaronder een harde roep en een zacht gekwetter.

Verspreiding

De steltkluut komt voor in Europa, Azië en Afrika. In Nederland is het een algemene broedvogel die voorkomt in het hele land.

1 beoordeling voor Steltkluut | Herkenning | Leefwijze | Voedsel | Voortplanting | Habitat

  1. blank

    pevank

    Deze “lief” uitziende vogel op zijn lange “Stelten” van dichtbij kunnen fotograferen bij de Krabbeplas in Vlaardingen in September 2023.

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *