Vliegend hert | Hertkever | Lucanus cervus | Bekijk hier meer informatie

Het vliegend hert, ook wel groot vliegend hert of hertkever (Lucanus cervus) is een kever uit de familie van vliegende herten, waarvan het de naamgever is. Bekijk hier de informatie over de leefwijze, het voedsel, de voortplanting en de habitat van een vliegend hert.

Vliegend hert

kenmerken van een vliegend hert

Het vliegend hert is een van de grootste kevers van Europa en kan een totale lengte bereiken van over de 9 centimeter. De Nederlandstalige naam heeft het vliegend hert te danken aan de enorme kaken van de mannetjeskever. Deze zijn aan het einde vertakt, en doen daarom denken aan het gewei van een edelhert. Bij de vrouwtjes van de vliegende herten ontbreekt dit gewei, waardoor ze gemakkelijk zijn te onderscheiden van de mannetjes.

De kaken van de vliegend hert mannetjes dienen alleen om te imponeren en kunnen niet krachtig worden samengetrokken. De vliegend hert vrouwtjes hebben maar kleine kaken, maar deze zijn wel sterk en scherp en kunnen gemakkelijk verwondingen aan de huid veroorzaken.  Vliegend hert vrouwtjes knagen er gaten mee in de schors van bomen om vervolgens de sapstromen op te likken.

Vliegend hert

Het verspreidingsgebied van het vliegend hert beslaat grote delen van Europa en strekt zich uit tot in Azië. Het is een bewoner van bosrijke gebieden, waar de larven hun voedsel vinden. Deze eten vermolmd, vochtig hout dat ten minste half begraven is en door bepaalde schimmels is afgebroken. Door deze hoge eisen aan het voedsel en de lange ontwikkelingscyclus van vier tot acht jaar is het vliegend hert een kwetsbare soort. Het voortbestaan van de kever is in veel streken afhankelijk van bescherming.

1 beoordeling voor Vliegend hert | Hertkever | Lucanus cervus | Bekijk hier meer informatie

  1. Peter

    Prachtige grote kever die ik steeds meer zie in Vaassen, daar zijn ook de foto’s gemaakt

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

(1 klantbeoordeling)