Winterkoning | Leefwijze | Voedsel | Voortplanting | Habitat | 1 | Bekijk hier de gedetailleerde informatie.

De winterkoning of vaak winterkoninkje (Troglodytes troglodytes) is de enige Europesche winterkoning soort. Wil je weten wat de leefwijze, het voedsel, de voortplanting en de habitat van een winterkoninkje is klik dan hier.

 

Winterkoning

Kenmerken van een winterkoning

Een winterkoning is een klein gedrongen, bruin vogeltje van 9 - 10 cm groot. Zeer opvallend is zijn opgewipt staartje.  Hij heeft in verhouding met zijn lichaam een grote kop en een licht gebogen snaveltje. Ook opvallend is zijn lange licht wenkbrauwstreep.

Bekijk hier een fimpje

Leefwijze

winterkoning

Voedsel

Het voedsel van een winterkoning bestaat uit insecten en spinnen die hij in laag struikgewas, onder hagen in greppels en andere beschutte plaatsen zoekt.

Voortplanting

Het nest van een winterkoning is een bolletje van bladeren, mos, veertjes en droog gras. Een winterkoning brengt 2 broedsels groot van ieder 5 - 6 eieren in de periode april -juli

Zang / geluid

Zijn zang (vaak in een hoge boomtop) is helder, met vibrerende scherpe trillers. Heeft een aparte alarmroep een ratel tjrrrrrrrrrr.

Habitat

Overal in bossen, parken, houtwallen,landgoederen, begraafplaatsen en tuinen waar dicht struikgewas aanwezig is.

Voorkomen in Nederland

De winterkoning is een veel voorkomende broedvogel, die het hele jaar aanwezig is. Ook wintergast in een groot aantal.