og:image
Selecteer een pagina

Zeekoet | Herkenning | Leefwijze | Voedsel | Voortplanting | Habitat

De zeekoet (Uria aalge) is een vogel uit de familie van alken (Alcidae).

Foto’s Juli 2019 Voornsemeer, april 2020 Voornse meer

Beschrijving

zeekoet

Herkenning van een zeekoet

De zeekoet is een grote zeemeeuw met een lengte van 50 tot 60 centimeter. De kop is wit, de rug en vleugels zijn grijs en de buik is wit. De snavel is geel en de poten zijn oranje.

Leefwijze van een zeekoet

Zeekoeten zijn kustvogels en broeden op rotsen en kliffen aan zee. Ze zijn standvogels, maar sommige zeekoeten trekken in de winter naar warmere streken.

Zeekoeten zijn alleseters en voeden zich met een breed scala aan voedsel, waaronder vis, schaaldieren, vogels, insecten en aas. Ze zoeken hun voedsel op door te zwemmen, te duiken en te foerageren op het land.

Voortplanting van een zeekoet

Zeekoeten zijn monogaam en paren voor het leven. Ze bouwen hun nest op de grond, meestal op een rots of klif. Het nest wordt bekleed met gras, mos en veren. In het voorjaar legt het vrouwtje 2 tot 4 eieren. De eieren worden ongeveer 30 dagen bebroed door beide ouders. De jongen zijn nestvlieders en kunnen na ongeveer 40 dagen vliegen.

Habitat van een zeekoet

Zeekoeten zijn afhankelijk van kustgebieden. Deze gebieden zijn belangrijk voor de broedvogels, omdat ze hier voedsel en nestgelegenheid vinden. Door vervuiling, overbevissing en klimaatverandering wordt de habitat van de zeekoet echter bedreigd.

In Nederland is de zeekoet een beschermde vogel. Er worden verschillende maatregelen genomen om de zeekoet te beschermen, zoals het aanleggen van natuurgebieden en het beheer van bestaande natuurgebieden.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Zeekoet | Herkenning | Leefwijze | Voedsel | Voortplanting | Habitat” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *