Zwarte roodstaart | Leefwijze | Voedsel | Voortplanting | 1 Gedetailleerde informatie

De zwarte roodstaart is een in ons land vrij talrijk voorkomend vogeltje. Meer gedetailleerde informatie over de leefwijze, zijn voedsel, de voortplanting en de habitat van een zwarte roodstaart vind je hier.

Beschrijving

Zwarte roodstaart  (Phoenicurus ochruros)

Hoe herken je een zwarte roodstaart?

Een zwarte roodstaart is ongeveer 13 -14 cm groot en heeft een roestrode staart. Deze vogel trilt ook veelvuldig met zijn staart. De mannetjes zijn donkerder zwart met opvallend witte vlekken op de vleugels. Het vrouwtje is minder zwart en heeft de witte vlekken niet.

Hoe leeft een zwarte roodstaart?

Zwarte roodstaart man

Zwarte roodstaart man

Zwarte roodstaart vrouw

Zwarte roodstaart vrouw

Wat eet een zwarte roodstaart?

Het voedsel van een zwarte roodstaart bestaat voornamelijk uit insecten en vruchten

Hoe plant een zwarte roodstaart zich voort?

De vogel bouwt zijn nest in holten en spleten in bomen, rotsen, of gebouwen, en broedt vanaf eind april. In Nederland en België wordt er veel in steden genesteld. Per legsel worden vijf tot zeven witte eitjes gelegd, die na veertien dagen uitkomen. De  kuiken blijven dan twaalf tot zestien dagen in het nest Jonge vogels hebben gevlekte veren.

Hoe klinkt een zwarte roodstaart?

Zijn zang bestaat uit korte roepgeluidjes die karakteristiek met een krakend geluid beginnen. Meestal maken ze een zeer herkenbaar geluid, alsof er twee steentjes tegen elkaar aantikken.

Waar leeft een zwarte roodstaart?

In stedelijk gebied zoals bedrijventerreinen, havencomplexen en industriegebieden. Overwintert soms zelfs in steden.

Voorkomen in Nederland

Komt in ons land vrij talrijk voor en het hele jaar aanwezig, trekt soms weg en is een wintergast in kleine aantallen.

Maar zangvogels, klik hier

 

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Zwarte roodstaart | Leefwijze | Voedsel | Voortplanting | 1 Gedetailleerde informatie” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.